Jongeren en financiën

Uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), blijkt dat veel jongeren een financiële schuld hebben. Deze cijfers gaan over jongeren die 18 jaar en ouder zijn en studeren op het mbo. Het Nibud is een onafhankelijk stichting die adviseert over de financiële situaties van huishoudens.

Deze jongeren hebben voornamelijke schulden bij familie of vrienden. Jongeren laten zich veel beïnvloeden door reclames op de televisie of sociale media en gaan hierdoor impulsieve aankopen doen. De grootste schuld ontstaat als jongeren zelfstandig gaan wonen. Hierdoor dienen ze vaak financieel onafhankelijk te zijn en verschillende zaken zelf te betalen. Denk hierbij aan hun woning en eten.  Dit brengt vele veranderingen met zich mee. Het is van belang dat jongeren van kinds af aan al een juiste financiële opvoeding krijgen. Ze moeten leren hoe ze het beste om kunnen gaan met geld. Deze financiële opvoeding dienen kinderen te krijgen van onder andere hun ouders en de school.

Het hebben van schuld brengt veel problemen en risico’s met zich mee. Het kan zorgen voor stress, wat weer niet goed is voor de gezondheid. Daarnaast kunnen jongeren in een isolement raken, doordat ze niet weten hoe ze met schulden om moeten gaan. Hulp zoeken bij familie en vrienden, maar ook bij onafhankelijk organisaties is daarbij een juiste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *